JAK NA PRVNÍ PŘÍKRMY - BLW

Jídlo je podle mě poslední dobou velmi diskutované téma. Jako by najednou všichni chtěli jíst zdravě, BIO, RAW, fresh, sugarfree, glutenfree apod. Podle mého názoru je hlavně důležité poslouchat vlastní tělo a jíst střídmě to, co Vám chutná. A každému chutná něco jiného. Nejdůležitější je ale začít si pěstovat vhodné stravovací návyky už od mala. A kdo jiný než právě rodiče by měly být svým dětem příkladem. Tak pojďme začít od těch nejmenších... Dnešní článek je o metodě s názvem BLW. Tato metoda se týká způsobu podávání stravy a stravování, která je vhodná pro děti od 6 měsíců.

CO TO ZNAMENÁ BLW?

Zkratka BLW znamená v angličtině BABY LED WEANING - v překladu znamená dítětem vedený odstav. Neznamená to však, že by se dítě přestalo kojit při praktikování této metody. Naopak - dítě si samo určí co, kdy a kolik toho bude jíst. Vy jste pouze tím, kdo dítěti zprostředkuje vhodnou formu jídla a připraví vhodné prostředí.
Hlavním rozdílem mezi klasickými příkrmy je, že se nic nemixuje a dítě jí kousky jídla. Také si dítě vybírá samo, co s ní, nenutíte mu nic lžičkou, vidličkou apod.


JAK JSME ZAČÍNALI MY?

S příkrmy jsme u nás začali koncem 6. měsíce. Každý říká něco jiného, ale my jsme se řídili hlavně Jonáškem, který si sám začal říkat o jídlo, sahat mi do talíře a víc si všímal toho, co doma jíme, jak to vypadá a proč si to strkáme do pusy (začínal už cca od 3. měsíce). Úplně prvně ochutnával ovoce (ke konci 6. měsíce) - oloupané hrozny a kousek jablka. Později jsem mu dala vařenou mrkev a dýni - krájela jsem je do tvaru hranolek, aby se mu to dobře drželo. Délku je třeba taky vychytat, aby to nebylo moc dlouhé (kousky se lámou), příliš krátké (dítě to drží jen v pěstičce a nenají se). Dále musíte vychytat dobu vaření. Každá potravina trvá na páře jinou dobu - nesmí to být ani nedovařené, ani příliš měkké. Dítě by to pak nedokázalo udržet a jen jídlo rozmačkalo.


S přidáváním dalších potravin jsme příliš neotáleli (úplně necpobírám tzv. Imunologické okénko), tím, že Jony neměl žádnou alergickou reakci a ani jeden z nás rodičů potravinou alergii nemá.
Ze začátku byl Jony na všech čtyřech, klečel, kolem krku měl látkovou plenku a jídlo jsme před něj překládali a sám si bral, na co měl chuť. Střídali jsme to s jezením na klíně. Zvládl postupně regulovat kolik toho sní. Jedl tak, aby se najedl, nepřejedl a ani nebyl hladový.



Díky tomu, že jídlo není mixováno dítě vidí, co jí a nemá s tím v budoucnu problém. Např. hrášek, brokolice, mrkev a další "problémové" potraviny, které v budoucnu děti odmítají jíst. Na kurzu o zdravém stravování dětí nám říkali mezi zásadami, že dítě musí potravinu ochutnat třeba i 12x, aby zjistilo, zda mu daná věc chutná či nikoliv.

Tenhle bryndák je prostě geniální vynález! Skončí v něm zbytky jídla, které jen tak nevyhodíte. Prostě zero waste vychytávka jako vyšitá.

Lžičkou se už nají dlouho, ale čistě ne.



I BLW metoda tyhle dva sblížila. Tatínek nemusel nic mixovat a řešit, co Joník může a nemůže a tak ho krmil tím, co bylo po ruce (neberte to tak osobně).

Bez špinavé pusy by to zatím nešlo :-D

I takhle vypadá snídaně, kterou Jonymu připravuju. A i tohle všechno občas skončí u něj v žaludku. :)


Plenky a bryndáky jsou nepostradatelnou součástí jak doma, tak na cestách.


ZÁSADY BLW


  • nenahrazujte BLW metodou mléko (ať už kojení nebo umělé mléko);
  • nabízejte dítěti různorodé druhy potravin na jednom talíři;
  • není třeba kontrolovat množství (dejte na zpětnou vazbu od Vašeho dětátka a na to, jak to cítíte vy);
  • stolujte společně s Vašim dítětem;
  • nenuťte Vaše dítě do jídla, pokud o něj samo nejeví zájem (dítě jí různé množství v závislosti na jeho zdravotní stav - zoubky, nevyspání, růstový sprut, apod.);
  • uvědomte si, že do 1 roku dítěte je pro něj jídlo hra - objevuje strukturu, chutě, barvy a velikosti různých potravin.

CO KDYŽ TO DÍTĚ NEPOKOUŠE?

I děti bez zubů toho zvládnou dost ožužlat a později i ukousnout pomocí dásní. Pamatuji si, jak jsem pozorovala Jonyho u jídla a v prvním týdnu takhle dokousal cuketu a já jsem z něj měla obrovskou radost.

I když už Joník jedl spoustu různých věcí, a že mu chutnaly, tak mlíko je pro něj stejně top. :-)

CO KDYŽ SE DÍTĚ ZAČNE DUSIT?

Děti mají dávicí reflex velmi dobře vyvinutý a zvládnou si samy pomoct, pokud se jim jídlo dostane tam, kam nemá. Ze začátku jsem z toho měla trošku obavy, ale Jony mi ukázal, že mu stačí důvěřovat a vše zvládne sám. Když se zakuckal, vždy bylo do 3 sekund po všem a postupně jsem se i já zklidnila.



NEBUDE MÍT DÍTĚ ZÁCPU?

Mohlo by se to stát z potravin, které to způsobují (mrkev, luštěniny, banány). Předcházet zácpě jsem se snažila podáváním oleje mezi jednotlivými kousky (používám na střídačku kokosový, lněný, olivový, konopný a řepkový). Do hutných polévek dávám i máslo. Připravte se ale na to, že stolice se chtě nechtě s přidáváním jídla prostě změní a nemusí být tak pravidelná jako v době, kdy se dítě jen kojilo.

Je prima, že dítě nemusíte učit na mixovanou potravu a později zase na tuhou stravu. Takže méně nového, méně stresu. Jak pro Vás, tak pro dítě. P.S. Sama jsem poznala děti, které měly 3 roky a nechtěly jíst celé kousky potravin a musela jsem jim ve školce jídlo mačkat vidličkou. A i tak toho příliš nesnědly.

CO NÁM V BLW VELMI POMOHLO?

Až už Jony delší dobu seděl, pořídili jsme  ŽIDLIČKU S PULTÍKEM - zn. Jitro http://www.jitro-zidle-stoly.cz/. Ta je pro nás fakt nepostradatelná, najednou jsme byli kompletní rodina i u stolování. Tenhle rituál prostě miluju a je nám tak dobře. Sama se stihnu relativně v klidu najíst a Jony všechny sttravovací návyky odkoukává přirozeně hned vedle mě.

Cca od 8. - 9. měsíce jsme koupili dětský příbor z DMka - nedoporučuje se plastový, aby jej dítě nemělo tendenci kousat a nepokazilo Vám to kojení stejně jako různé lahvičky. S příkrmy jsme začali Joníkovi dávat i vodu (klasickou kohoutkovou, ne balenou, jen ze začátku jsme ji převařili nebo nechali odstát). Pil ji z panáku a brzy pochopil, že to zvládne i sám. :-) Později se naučil i vidličkou napichovat kousky a tím se zjevně on sám cítil o něco víc "dospěleji"

BLW nám ušetřilo také spoustu peněz. Nemuseli jsme kupovat mixéry, dětské vařiče a další pomůcky. Z 99,9% jí Jony domácí stravu. Skleničku jsem zkusila jen dvakrát a to spíš jen jako z nouze ctnost. Dostal nějakou mixovanou mrkev a tu jsem použila jako omáčku na těstoviny, kdy nás tlačil čas.

NESKONČÍ PAK VELMI RYCHLE KOJENÍ, KDYŽ SE ZAČNE DÍTĚ KRMIT METODOU BLW?

"Výlučné kojení do ukončeného 6. měsíce následované pokračováním v kojení spolu s odpovídající komplementární výživou dle potřeb dítěte do 2 let i déle je třeba považovat za optimální výživový standard pro dítě, který je v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO)." Toto doporučení je převzato z webu Ministerstva zdravotnictví. Právě proto je BLW doporučováno až od 6. měsíce věku dítěte, i když v různých brožurách, letácích a v doporučeních různých pediatrů se často setkáte i s uváděním 4. měsíce jakožto vhodným ukončeným měsícem pro zavádění příkrmů. U BLW se doporučuje nakojit dítě před i po jídle. Dítě tím tak neztratí tu svoji jistotu, samo se nají akorát do syta a nebude strádat. Nic není třeba vážit, není třeba sledovat množství. Beru to tak, že ani já nikdy nejím stejně. Proto jsme to nehlídali a Jony si vždy sám sní, kolik potřebuje. Nenutíme jej. Pro nás byl vždy určující moment, kdy si s jídlem začal hrát a vyhazoval ho bokem. V tu chvíli to byl signál pro ukončení jídla. Rituálně následuje umytí rukou, pusy, utření a úklid místa. Postupně se i házení jídlem, pouštění lžičky pod stůl stalo minulostí a vše zvládá skoro jako my dospělí. V tomhle vidíme jednu z největších výhod BLW. Jste u stolu spolu a jíte totožné (někdy jen téměř totožné) jídlo. Dítě vidí, co jí a jí to stejné co vy.

JEDEME JEN BIO?

Pokud mám na výběr, tak ano, pokud ne, kupujeme i zeleninu a ovoce v supermarketu. Nejlepší jsou ale domácí ze zahrádky. Ale ne vždycky máme tu možnost.

Zelenina na páře ve velikosti akorát do dětské ručičky.

MÁ TATO METODA I NĚJAKÉ NEVÝHODY?

ANO. Je to binec, který Vaše dítě nadělá všude kolem. Je tedy třeba obrnit se notnou dávkou trpělivosti a stále dokola si opakovat, že dítě se to jednou naučí a bude jíst samo, čistě a bez zbytků jídla, drobků a kousků všude kolem. :)

KDE HLEDAT INFORMACE?

Kolem 4. měsíce Joníka jsem si stáhla, vytiskla a začala číst knihu Vím co mi chutná od Tracey Murkettové a Gill Rapleyové a ta mi dala úžasnej vhled do dětskýho světa stolování. Zapadlo mi to do mé představy o samostatnosti dítěte a kontaktního rodičovství. Říkala jsem si, že za zkoušku nic nedám, ale ono nám to tak moc vyhovovalo, že jsme u BLW zůstali a mixování jsme se úplně vyhnuli. Můžete ji zakoupit i nyní v knihkupectví (např. Dobrovský https://www.knihydobrovsky.cz/vim-co-mi-chutna-657400?gclid=CjwKCAjw8uLcBRACEiwAaL6MScVfqI8ZYmBZ_18l0KtZq4iZEwC8GkmnEvEFtvzLVvgSUJR4ce_uThoCWTcQAvD_BwE), ale je i volně ke stažení (k tomu Vás ale nenabádám).

Na Facebooku hledejte skupiu - BLW / JÍDLO DO TLAPKY https://www.facebook.com/groups/1391041104550782/, kde najdete spoustu užitečných informací, fotky, rady, recepty.

Taková radost z prázdného talíře je k nezaplacení. :)
Berte tento článek pouze jako inspiraci. Nikoho tímto nenabádám k přesvědčení, že BLW metoda je jedinou správnou cestou, jak podávat dětem příkrmy. Každý má svoji zkušenost, svůj způsob a vlastně i svoji pravdu. Takže to jen respektuju. Tohle je pouze moje doporučení a naše zkušenosti za 14 měsíců s metodou BLW v praxi.

Pojďme se inspirovat! Pokud máte s BLW jakoukoliv zkušenost, podělte se o ni s námi do komentáře pod článkem.

Mějte krásný den a dobrou chuť.

S láskou 
Kam.

Komentáře

  1. Pěkný článek :) Já už bych další dítě/děti jinak než takto s jídlem neseznamovala. Malý se pro nemixované rozhodl sám v 8 měsících a já si říkám, že je škoda, že jsem na to tehdy nepřišla ještě před zavedením příkrmů :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju. :) Upřímně si myslím, že jste to udělala správně - vyslyšela potřeby syna a nedělala to na sílu, to za mě nemá nikdy moc smysl. Ale zpětně je dobré, že víte, co je pro Vás to pravé a budete to tak praktivovat i u dalších dětí. Přeji Vám krásný den :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky