JAK SE PŘIPRAVIT NA MŠ - Tipy pro hladký průběh vstupu dítěte do MŠ

A je tady září. Září, které je spojeno především se vstupem do školy. Prázdniny skončily a děti opět čeká pravidelná docházka. Pro některé rodiče je to konečně čas klidu a oddechu po náročných prázdninách, kdy si svých ratolestí užívali až až, pro jiné je to poprvé, kdy své dítě vypustí do nového světa. V tomhle článku se zaměříme na premiéru ve školce a dalších předškolních zařízeních. Snad tu najdete odpovědi na otázky, které Vám s tímhle tématem přichází na mysl, třeba Vám tipy na to, jak to zvládnout co nejlíp pomůžou. Najdete zde názor jedné učitelky ze školky, co je dvojmámou a tak to teď vše vidí z obou stran.


Na začátek bych ještě ráda zmínila, že nejsem zastáncem umisťování dětí do 3 let do MŠ. Myslím si, že minimálně do tohoto věku by mělo dítě být doma s matkou, protože první 3 roky jsou prostě nejdůležitější. Jediná maminka je podle mě tím nejlepším učitelem pro dítě. Tu žádné jesle, miniškolka, ani hlídací koutek nenahradí. Dítě potřebuje objevovat, nasává jako houba, každý den dělá velké pokroky a k tomu potřebuje toho nejlepšího učitele - svoji maminku. Buďme my mámy, ale i tátové vděčni za tu možnost být s dětmi doma co nejdéle a využijme tak tento čas, který tak rychle běží, na maximum.


Pro tatínky se se vstupem do MŠ příliš nemění. Je teda fakt, že najednou budou muset odvádět či vyzvedávat děti ze školky, zapamatovat si jejich značku, nezapomenout ho vyzvednout (ano, to se opravdu stává a není to jen vtip! Jako učitelka jsem to zažila několikrát :-) ) a semtam se i účastnit besídky, nebo dalších kulturních akcí, kam jsou zváni i rodiče.



To pro maminky je situace naprosto odlišná. Najednou to byla maminka, která byla pro dítě středobodem vesmíru. Právě ona byla tím pomyslným majákem, kde dítě hledalo útočiště, kdykoli to bylo potřeba. Maminkám končí "dovolená" (tady to není sporné, tady ty uvozovky se spíš vysmívají tomu označení, které označením začíná i končí ;)). Nejenže se rozloučí s dítětem, ale často se vracejí zároveň i do práce a to už nemusí být úplně jednoduché pro jejich křehkou duši.




Já sama jsem aktuálně maminkou 2,5 letého Jonáška a 3 měsíčního Tobíka, zároveň jsem učitelka s praxí v předškolních zařízeních, kde jsem pracovala s dětmi od roku a půl až po 7 leté děti. Mám tedy možnost dát Vám rodičům nahlédnout na tuto situaci i z druhé strany. A to se vždycky u čehokoli nového hodí. Tak pojďme do toho. :-)

5 + 1 TIP PRO RODIČE a JEJICH DĚTI, JAK SE MOHOU PŘIPRAVIT NA VSTUP DÍTĚTE DO MŠ


1) ZAJDĚTE SE DO MŠ PODÍVAT
Určitě jste to už udělali, když jste byli na dni otevřených dveří, na prohlídce, nebo u zápisu. Můžete tam zajít několikrát ale ještě před dnem D, kdy má Vaše dítě nastoupit. Můžete se ke školce chodit procházet, můžete pozorovat děti na zahradě, když si hrají, můžete se k dětem připojit na procházce, můžete se zkusit domluvit a jít si spolu s Vašim dítětem prohlédnout vnitřní i venkovní prostory. Dodá to jak Vám, tak Vašemu dítěti jistotu.
Spousta MŠ mívá těsně před začátkem školního roku tzv. ADAPTAČNÍ DNY nebo i celý týden. To znamená, že v MŠ jsou přítomny pouze nově nastupující děti a učitelky. V tyto dny můžete být s dítětem v MŠ tak, jak bude potřeba. Adaptační dny mohou ale taky znamenat, že např. během celého září můžete Vaše dítě vodit jen na pár hodin do MŠ, jen do oběda, nebo s ním můžete také ve třídě pobýt, když to bude potřeba. Vše záleží na domluvě s učitelkami v dané třídě a také na tom, jak to Vaše dítě bude zvládat.
Taky pokud víte už dopředu, že Vaše dítě nebude úplně v pohodě v novém prostředí, zkuste se domluvit, že nastoupí později, třeba od října, kdy už v MŠ nebude vše nové. Ostatní děti se již zadaptují, učitelky se hodí víc do klidu, starší děti začnou více pomáhat a tak to pro Vás bude ve všech ohledech snazší.
 


2) PROMLUVTE SI S RODIČI
Pokud už se budete pohybovat v blízkosti mateřské školy, je dobré si promluvit s rodiči, kteří z ní vycházejí buďto ráno nebo odpoledne. Zeptejte se jich, jak jsou v MŠ spokojeni, jaký mají názor na paní učitelky, jaké aktivity se v MŠ dějí, jak dlouhou dobu děti tráví denně venku, apod. Mějte však na myslí, že se jedná pouze o názor 1 člověka, tudíž odpovědi nemusejí být zcela pravdivé. Proto zkuste rozhovor opakovat i s dalšími rodiči, kteří do MŠ své děti vodí. Je vždy lepší názor od rodiče, který do MŠ dítě vodí již delší dobu. Dá Vám tak ucelený pohled na fungování a chod MŠ.




3) NAPLÁNUJTE SI VÍCE VOLNA/DOVOLENOU
Možná si říkáte, že Vaše dítě v pohodě zvládá odloučení od Vás. Je ale možné, že v prostředí školky to bude o něco jiné. Vaše dítě přijde do styku s cizími dospělými, s cizím prostředím a s kopou dalších nových dětí (v běžné třídě státní MŠ je celkem 28 dětí). Je proto možné, že to nebude tak snadné, jak jste předpokládali. Zkuste si proto již dopředu naplánovat více volna v práci, upravte si směny, dejte si např. jen ranní, domluvte si i babičku, možnosti naplánujte s tatínkem tak, ať můžete být dítěti k dispozici. 
První dny bývají nejnáročnější. Děti hodně plakají. Neví, proč najednou nemohou být doma se svými rodiči. Proč musí být s dalšími dětmi v prostředí, které neznají. Proč je najednou všechno jinak. Dokud si zcela nezvyknou, podřiďte tomu Váš denní režim tak, ať adaptace na MŠ proběhně co nejvíce hladce. Čím lépe dítě zvládne začátek docházky, tím víc z toho budete těžit do budoucna.

 


 
Ze začátku buďte třeba v okolí MŠ - můžete pracovat z kavárny, která je jen pár metrů od školky, můžete chvíli zůstat v autě u školky, nebo mít pár dnů home office. Domluvte se s třídní učitelkou, ať Vám zavolají kdykoliv, kdy Vás Vaše dítě bude potřebovat - bude dlouhou dobu plakat, nebude chtít jíst, může se pomočovat, může odmítat jakoukoliv formu komunikace s kýmkoliv, může být hodně agresivní a nebo se pokusit utéct. (MŠ by měla být zabezpečena právě kvůli možným útěkům dětí, ale také kvůli vniknutí nežádoucích osob do budovy).

Čas, kdy děti nebudou v předškolním zařízení se jim snažte na plno věnovat a to myslím opravdu aktivně, bez mobilu či tabletu v ruce, věnujte jim svoji plnou pozornost, ať nemají pocit, že je odkládáte do školky a doma už si jich tolik nevšímáte. Mohlo by to na ně mít velmi negativní dopad.. S dětmi se mazlete, říkejte jim, že je máte rádi, buďte spolu co nejvíce.


4) MLUVTE PRAVDU, BERTE VAŠE DÍTĚ JAKO ROVNOCENNÉHO DOSPĚLÉHO V MALÉM TĚLE
Posledních pár dnů před nástupem do MŠ se zkuste dítěti věnovat co nejvíce. Mluvte s ním o tom, co jej čeká. Zkuste se vyhnout negativním větám o školce. Např.: "Počkej, až budeš chodit do školky, tam Tě to naučí.", "Paní učitelka se s Tebou nebude mazlit jako já, tu budeš muset poslouchat hned a hotovo." Tím jen dítě vyděsíte a znejistíte. Rozhodně se do školky nebude těšit. Naopak můžete mu ukázat fotky, u kterých dítěti povyprávíte o všem, co bude moci v novém prostředí dělat, kolik nových kamarádů pozná, co vše se naučí,... Zároveň ale využijte hlídání jako zkoušky pro budoucí odloučení od Vás. Je jasné, že poslední dny v srpnu už Vás úplně nezachrání, ale aspoň Vám dají obraz o tom, jak by to Vaše dítě v MŠ mělo bez Vás zvládat. Při loučení je důležité být vždy pravdivý a dávat dítěti jasnou výpověď o tom, kde budete v době své nepřítomnosti. To, že budete v práci ale nestačí. Přidejte k tomu informaci o konkrétní činnosti, kterou budete vykonávat a o důvodu, proč do práce vlastně chodíte. Stejně tak to udělejte i s informací o Všem příchodu. Děti kolem 3. roku většinou ještě hodiny nezumí Proto jim to usnadněte. Řekněte jim např. že je vyzvednete až se naobědvají (půjdou po "O"), nebo že až se vyspí a nasvačí (odpoledne) apod. Děti si na to lehce navyknou a budou se sice ze začátku ptát hodně, nevyhnete se oblíbenému "proč", ale později si dokážou samy odpovědět kdykoliv, kdy jim po Vás bude smutno.

Po návratu ze školky s dětmi zkuste prožít jejich den. Udělejte si z toho rituál a denně si zkuste vzájemně "odvyprávět" zážitky z celého dne. Jak vy, tak Vaše dítě tak budete lépe chápat a vnímat, jaký den měl ten druhý, vzájemné sdílení Vás zase o něco víc sblíží a u dítěte tak postupně rozvinete jeho komunikační schopnosti, vy se uklidníte a to se přece vyplatí. :-)

 

5) ZVLÁDLI TO JINÍ, ZVLÁDNETE TO TAKY!
Myslete pozitivně. Nedejte dítěti znát, že máte obavy. Věřte mu, že to zvládne a ono to zvládne.
Je dokázáno, že rodiče to nesou mnohem hůř než děti samotné. A ano, děti jsou opravdu zrcadlem svých rodičů. Když vy budete v pohodě, ony budou taky v pohodě. Takže hlavu vzhůru a s úsměvem do školky. :)

Už se těšíte na první výtvor Vašeho dítka? :-)

6) BONUSOVÝ TIP
Poslední tip je spíš do budoucna. Snažte se vést Vaše dítě k samostatnosti. Tím, že zvládne většinu samoobslužných věcí samo, usnadníte mu právě i pobyt ve školce. Nebude totiž tolik potřebovat paní učitelku nebo pomoc starších dětí. Ale pokud máte na výběr, raději si vyberte MŠ s věkově smíšenou třídou - starší děti často fungují jako pomocníci těch mladších, ulehčí tak práci učitelkám a postarají se o nové děti jako o mladší sourozence.

Mějte na paměti, že Vaše dítě nemusí do MŠ chodit. Povinný je pouze poslední předškolní rok a to od 5 do 6 let. Proto, pokud máte pocit, že MŠ nezvládá a máte možnost se o dítě ještě nějakou dobu postarat jinak a jinde, využijte toho. Každé dítě je zralé v jiný čas a to, co vyhovuje jiným, nemusí vyhovovat Vám. Nejdůležitější je, aby Vaše dítě bylo ŠŤASTNÉ. Ať už kdekoliv a jakkoliv. Můžete také využívat částečnou docházku (jen na pár dnů v týdnu), nebo zvolit soukromou MŠ, kde je většinou menší počet dětí na jednoho učitele. Také se nabízí možnost různých alternativních MŠ. O tom ale zase příště.

 
P. S. Pokud máte zkušenosti s adaptací Vašeho dítěte a rádi byste se o ně podělili, protože někomu mohou pomoci, tak klidně tady do komentáře. Klidně sdílejte, pokud máte pocit, že by článek někomu mohl pomoci. ;) A jestli Vám tu něco chybí, na něco se chcete zeptat, tak směle do toho. Pokud budu moci poradit, ráda to pro Vás udělám.

 


 
Mějte krásné slunečné dny a užívejte dny plnými doušky.
S láskou 
Kam. <3

Komentáře

Oblíbené příspěvky