HELMIČKOVÝ UPDATE - LISTOPAD 2017

17. 11. 2017 to byly přesně 4 měsíce, kdy byl Jonášek na operaci s hlavičkou, resp. lebkou. (Pokud nevíte, na čem přesně byl, přečtěte si tento článek: https://lifebykam.blogspot.cz/2017/07/jak-jeden-den-muze-zmenit-vas-zivot.html.) Často se mě ptáte, jak se Jonáškovi daří, jak si zvykl na nošení helmičky, jak moc nás to omezuje, jak mu hlavička roste, takže proto tenhle článek. Takže pokud Vás to zajímá, čtěte dál.

Zpočátku byl Jonášek s helmičkou celkem kamarád, ale jak ji měl mít cca po týdnu celých 23 hodin, začal boj o každou minutku. Jak víte, v červenci i v srpnu bylo neskutečný vedro. Zkuste si v tom vedru představit, že máte na sobě helmu, která váží cca 400 gramů, je z hutného plastu a uvnitř je vystlaná polystyrenem. Už jenom ta představa je, alespoň pro mě, šílená. Zkusila jsem si dát asi na 3 hodiny helmu na kolo a myslela jsem, že padnu. Takže jsme nafoukli bazének a tam Joník trávil co nejvíc času. Snažila jsem se zamezit tomu, aby se do helmičky nedostala voda, ale s půlročním dítětem je to skoro až nadlidskej výkon. Krom pár malinkatých otlaků jsme první dva měsíce zvládli vcelku v pohodě.


Ty rohy mluví za vše!

Každý měsíc jezdíme na kontroly do Ostravy. Zatím Joníkovi hlavička roste tak jak má. Ve předu se zplošťuje a roste hlavně do stran. Nejvíce je ten rozdíl vidět na fotkách s odstupem času. Nahmatáme mu ještě i fontanelku, kterou má asi 0,5 cm. Na čele už má krásnou rovnou plošku a hmatem je cítit šev, který je rozdělený.




Helmička Joníkovi nejvíc vadí v noci. Sám o sobě se dost potí, ráno mu vždycky helmičku sundávám a umývám vlásky, protože je úplně komplet mokrej. Vlásky mu nikterak nevoní a helmička jak by smet.



Září a říjen přinesli ochlazení, což bylo pro nás super. Joník už se tolik nepotil a zvládal nošení helmičky bez problémů. Na konci října jsme první helmičku vyměnili za novou. Mohli jsme si vybrat z několika designů, ale nakonec zvítězily letadla.




Z taťky jsme si dělali legraci, že mu vybereme holčičí do růžova a s touto fotkou se nechal hezky nachytat. :-) Tím, že se pak taví plast je ten dekor v konečné fázi jakoby rozmazanej. No nic, příště budeme už vědět.







Druhá helmička už je větší, ale i těžší. Joník to s ní zvládá o něco hůř. Vzadu na hlavě se mu asi po 14 dnech začala objevovat nehezká otlačená místa. Po třech týdnech se z toho vyklubala kontaktní dermatitida. Joník se nemohl ani pořádně vyspinkat, takže zhruba co 3. den spinkal bez helmičky. Jaká to byla úleva. Byl v noci jen 3 krát vzhůru, ráno usměvavej a kůže se rychleji hojila. Teď už má helmičku zase denně skoro 23 hodin na hlavičce. Občas se stane, že usne bez ní, tak jej pak už nebudím. Říkám si, že hodinka sem tam nás nezabije. Hlavní je, že hlavička roste tak, jak má a Joník už ji snáší líp.

Au, au...



Poslední kontrola byla teď v listopadu. Nechali jsme si helmičku trošku víc roztáhnout vzadu (kvůli té kontaktní dermatitidě), zkrátit vzadu na krku (tlačila Joníka) a taky víc vykrojit u očí, aby tolik nebránila ve výhledu. Teď už to snad bude všechno v pořádku. Podle předpokladů nás v lednu/únoru čeká další nová helmička a kontrola u pana docenta Lipiny, který Joníka operoval.

Konečně jsme zjistili, na co je ten suchý zip na vršku helmičky :) Držák na boty!

Helmička nám už ale asi dvakrát zachránila hlavičku. Jednou, když Joník zkoumal pračku na stojáka, upadl a hlavou se praštil do trubek, díky helmičce plakal jen maličko, obešel se bez boule a o pár minut později byl v pračce znova. Učí se už několik týdnů slézat z postele, jednou to moc nevybral a spadl na zadek, jak se při pádu zaklonil, odnesla to hlava, naštěstí jen helmička. Joník bez pláče, zvedl se a směle pokračoval dál. Díky za helmičku (v tomhle případě). Už nás pár maminek zastavovalo a ptalo se, kde jsme ji koupili, že by ji taky chtěli pro svoje dítě, které věčně někde padá. No buďte rádi, že je Vaše mimi nosit nemusí...

Kino zdarma :)





Do konce léčby nám zbývá nějakých 9 měsíců, tak snad to uteče jako voda a brzo bude Jony 100% zdravej kluk pouze s čepicí na hlavě. Mějte se krásně a buďte šťastní, že jste vy a všichni Vaši blízcí kolem zdraví.
P.S. Povedla se mi zase jedna věc, o které jsem už dlouho přemýšlela a je to první HELMIČKOVÝ SRAZ, který bude 30. 11. v Brně. Takže pokud znáte někoho, kdo helmičku nosí, může se k nám přidat tady na Facebookovou událost:
https://www.facebook.com/events/288003911697415/
Těším se na všechny helmíky a jejich rodiče. :-)

S láskou KaJ



























Komentáře

  1. Ta fotka na houpačce je kouzelná a ta v lavoru taky :)
    Obdivuji, jak se s tím všichni perete a držím palce, ať ten zbytek uběhne bez otlačenin a podobných nepříjemností, když už ta helmička je nepříjemnost dost velká sama o sobě.
    No a k těm maminkách, co by svému dítěti také chtěli pořídit takovou helmičku - škoda mluvit...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, jsou to momentky :-) Maminkám vždycky vysvětluju co a jak a ujišťuju je, ať jsou prostě jen šťastný za svoje zdravý dětičky! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Klobouk dolů a obdiv za to, jak to zvládáš. Náš mini Luky už naštěstí s helmičkou končí (nosí od října) a už se nemůžu dočkat, až mu bude hlavička a vlásky vonět jako miminku �� Je to náročné, ale díky za to. A o zachráněné kebulce ani nemluvím. Držím palce, ať to zvládáte lépe a lépe

    OdpovědětVymazat
  5. Leni, děkuju za hezký komentář :) Tady ten update už není úplně aktuální - minulý týden nám byla předčasně ukončena ortotická léčba, takže z Joníka už je bezhelmičkovej kluk, huráááááá! :-) Kdyžtak mrkni na náš FB nebo IG Life_by_kam, kam přidávám spoustu fotek. Tady se můžeš brzo těšit na článek s tipy pro helmičkový děti a rodiče.
    Ať se brzy ňuchňáte s vlásky stejně jako já teď (musím to přece dohnat, že?) <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky